Onze standpunten

Bekijk ook ons partijprogramma →

De Piratenpartij is een geuzennaam waar we trots op zijn. De prikkelende naam associëren we met een strijd voor vrijheid en laat zien dat we ons niet willen laten inperken door de gevestigde orde. Het stempel ‘piraat’ wordt namelijk altijd gedrukt op een groep die ingaat tegen monopolisering van een nieuw gebied.

In de 17e eeuw kregen Europese staatsbedrijven zoals de Nederlandse VOC het monopolie op handelsroutes over zee naar grondstofrijke gebieden. Het woord ‘piraat’ had een brede betekenis en werd gebruikt voor alle niet erkende zeevaarders, dus bijvoorbeeld ook Chinese handelaren.

In Engeland kreeg het koninkrijk het monopolie op de boekdrukpers en werden ondernemers die het in hun hoofd haalden zelf een drukpers in elkaar te zetten ‘woordpiraten’ genoemd. Vijftig jaar geleden was de radio-ether de nieuwe horizon en kreeg de BBC als enige partij het recht om uit te zenden. Dankzij zogenoemde ‘radiopiraten’ als zeezender Radio Veronica konden we toch kennismaken met popmuziek.

Het onontgonnen land van onze tijd is het internet. Ook hier zijn nu nog geen sluitende juridische modellen en bedreigt monopolisering net als in de eerdergenoemde voorbeelden onze vrijheid. De informatierevolutie heeft ons ongelofelijk veel opgeleverd, maar heeft overheden en bedrijven ook in staat gesteld iedere stap van burgers en consumenten nauwkeurig in kaart te brengen. Dit zorgt voor een onevenwichtige machtsbalans waarvan de gewone burger de dupe wordt. De Piratenpartij wil het evenwicht terugbrengen en een open informatiesamenleving creëren.

De Piratenpartij werkt nauw samen met Piratenpartijen uit andere Europese landen. Zij hebben zich verenigd in de pan-Europese politieke partij European Pirate Party.
In de aanloop naar de verkiezingen hebben de Europese piraten een gezamenlijk verkiezingsprogramma opgesteld dat de nationale partijen hebben verwerkt in hun programma.De Europese Piraten zullen zich in het Europees Parlement focussen op:

De Nederlandse Piratenpartij heeft deze punten in haar verkiezingsprogramma opgenomen als kernpunten. Deze zijn verder uitgewerkt in de beleidsterreinen, waar ook typisch Nederlandse standpunten te vinden zijn. Het programma is online te lezen op https://programma.piratenpartij.nl en te downloaden als PDF