Demonstratie tegen gaswinning

uitnodiging fakkeltocht namAanstaande vrijdag zal ook Piratenpartij Groningen meelopen met de fakkeltocht georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging. Afgelopen dinsdagavond is er een spoeddebat geweest in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. Hieruit bleek dat onze regering geen haast heeft om de gaswinning direct omlaag en uiteindelijk naar nul te brengen. Daarnaast is er nog steeds geen duidelijkheid rondom het schadeprotocol. “Het moet zorgvuldig, in overleg gebeuren”.

Voor Piratenpartij Groningen is het duidelijk: we willen de gaswinning op nul. Want alle dooddoeners te spijt “Zelfs als we de gaswinning op nul hebben is het niet gegarandeerd dat bevingen stoppen”, kunnen we er zeker vanuit gaan dat deze bevingen door zullen gaan zolang we door gaan met dit gas oppompen.

Daarnaast is het excuus “We hebben het gas nodig” gebruikt. Hiermee laat onze regering zien dat ze niet bereid is om serieus werk te maken van alternatieven als het inkopen van gas en het inzetten op het investeren van hernieuwbare, duurzame energie. Hiermee schuift onze overheid risico’s af op de Groningers wegens financiële belangen. Het is dan ook tijd om serieus werk te maken van alternatieven, zoals het opstarten van een ‘deltaplan’ voor hernieuwbare energie.

Ook is het van belang om niet langer afwikkelingen van schade te dwarsbomen. Schadeprotocol of niet, geef iedereen die last heeft gehad van bevingsschade een eerlijke vergoeding zonder dat de NAM of overheid zoveel mogelijk haar best doet zo weinig en laat mogelijk deze schade te vergoeden volgens het principe van omgekeerde bewijslast.

Het is absoluut noodzakelijk om dan ook een geluid te laten horen. Het is tijd dat er een interventie komt waarbij we duidelijk maken dat de verslaving van Nederland aan het Gronings gas niet langer tolereerbaar is, omdat wij niet mogen boeten voor de energiebehoefte van de randstad…

We vragen iedere inwoner van de provincie hier ook bij aanwezig te zijn. Dit start aanstaande vrijdag vanaf 19:30 op de Vismarkt in de stad Groningen. Het is tijd dat Groningers zichzelf verenigen tegen het beleid en duidelijk laten merken dat wij dit geneuzel zat zijn.

Het is duidelijk wat Piratenpartij Groningen wil: gas op nul, schade uitbetalen en een deltaplan voor alternatieve duurzame energievormen.

Na de demonstratie zullen we afsluiten met een drankje tijdens onze reguliere open inloop in de Padangbar in de Padangstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *