Kroegmeet Groningen 30-9-2016 met als thema “framework van Nissenbaum”

Wij nodigen jou van harte uit om op onze kroegmeet te komen. Tijdens deze kroegmeet staat het thema privacy centraal. Nephtis Brandsma van Bits of Groningen (Bits of freedom) komt langs om ons mee te nemen in de wereld van privacy en het framework van Nissenbaum. Benieuwd wat dat is? Lees dan even verder en kom langs op onze kroegmeet in Eetcafe de Padang, Padangstraat 3 in Groningen.

Vraag 20 mensen op straat wat ze onder privacy verstaan, en je hebt 20 antwoorden. Privacy is overal, maar heeft tegelijkertijd iets ongrijpbaars. Waarom is het bijvoorbeeld voor veel mensen zo ingewikkeld om je te verweren tegen het idee dat je niets te verbergen hebt? En waarom zeggen mensen dat zo makkelijk, terwijl ze het duidelijk niet prettig vinden wanneer een wildvreemde bij ze aanbelt en vraagt of ze even hun huis mogen bekijken?

Privacy wordt vaak begrepen als het recht op controle over je eigen informatie: je bepaalt zelf wat je met wie deelt, en wanneer. Tegelijkertijd wordt privacy ook vaak begrepen als geheimhouding: het recht om bepaalde dingen verborgen te houden voor anderen. Helen Nissenbaum, één van de meest interessante denkers op het gebied van privacy vindt beide opvattingen te beperkt. Zij vat privacy op als ‘contextuele integriteit’. Met andere woorden: voor elke context gelden verschillende regels over hoe je met informatie om moet gaan. Een arts hoort anders met jouw data om te gaan dan je werkgever, en die hoort daar weer anders mee om te gaan dan de overheid, en die hoort daar weer anders mee om te gaan dan met je beste vriend.

Op deze avond maken we kennis met het framework van Nissenbaum. Met een paar simpele begrippen creëert ze helderheid in de discussie over privacy, en maakt ze duidelijk waarom het heel logisch is dat veel mensen het helemaal niet erg vinden om onze tas te openen bij de douane, maar dat niet zouden doen voor een willekeurige voorbijganger op straat.

Wil je je alvast een beetje inlezen? Dan raden we je dit artikel aan: Deze bevlogen professor helpt je doorgronden wat privacy is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *