Web11 – Building a better web conference

“We, a community of technology enthusiasts, want to build a better web. One that improves everybody’s lives by connecting everything to everything while still being trustworthy.”

andreas casual headshotMet een paar groningse piraten zijn we vrijdag 25/9 naar het Web11 event geweest, een conferentie over the Internet of Things, decentralisatie en blockchain technologie, samengevat over hoe internet er uit zou moeten komen te zien. De hoofdattractie was de aanwezigheid en keynote speech van Andreas M. Antonopoulos, één van de bekendste sprekers in de bitcoin wereld, en mede gastheer van “Let’s talk bitcoin“.

Andreas vertelde over de 5e iteratie van de technologie “Geld”: van directe ruilhandel en commodity money (zout, graan) naar tokens (schelpen) naar goud en zilver en tegenwoordig nationaal “fiat” geld (een papiertje of getal op je bankrekening dat zoveel waarde heeft als de overheid die dag wil). Bitcoin is hierin de volgende stap: oncensureerbaar, onmanipuleerbaar en onvervalsbaar. De verandering die daarbij hoort is een fundamentele architectuur verandering: bitcoin is peer-to-peer, iedereen mag meedoen en iedereen die meedoet is gelijk, terwijl het huidige systeem een “master-slave” architectuur is. De “masters” hebben 100% controle over de database: wie heeft hoeveel geld (Cyprus?), hoeveel kun je kopen met dat geld (inflatie?) en wie aan wie geld mag geven (blokkade van WikiLeaks?). Je mag raden wie in dit model de slaven zijn…

Hierna gingen de sessies van start: steeds 2 of 3 sessies van een half uur over bijvoorbeeld: “P2P protocols vs the law”, “decentralized systems in healthcare” of “IRMA: secure, decentralized and privacy friendly authentication“. Dit onderwerp is ook net weer in het nieuws: ‘Supermarkten weigeren leeftijdscontroles goed te doen‘.

Ook was er een sessie van Unive die met het dilemma zit dat momenteel alleen bezit verzekerd kan worden maar hoe moet dat in een deel-economie (airBnB, Uber)? En hoe gaat het met verzekeren van zelfrijdende auto’s? En de ambulancezorg had een leuk verhaal over de veiligheid van een ambulance met sirenes en zwaailichten: bij een automobilist kun je zien of hij je gezien heeft, maar hoe weet je zeker dat een Google-car rekening met de ambulance houdt? Om die reden kan iedereen nu sinds kort de locaties van ambulances open en vrij downloaden en sommige auto’s (Tesla) doen hier zelfs al iets mee.
Veel van de sessies zaten qua onderwerp in dezelfde hoek als waar veel piraten over nadenken of mee bezig zijn.

Naderhand was er ruim gelegenheid voor bier en gesprek, en hebben we nog flink gekletst met Andreas. Hij is enorm fan van de Piratenpartij (in zijn woorden: Go Pirate Party!) en hij wil graag eens met onze oprichter Rick Falkvinge om de tafel. Kortom een erg geslaagd event, een echte aanrader voor elke piraat in het noorden. Volgend jaar is er weer een mogelijkheid maar houdt in de tussentijd bedrijven zoals media2b of contracts11 in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *