Kroegmeet Groningen 1 mei 2015 – Basisinkomen

loesje1Op de VPRO Tegenlicht Meet Up Groningen over Basisinkomen hebben we gesproken met een aantal instanties, en we gaan binnenkort een discussieavond organiseren samen met clubs als OnsBasisinkomen, MIESlab , Vereniging Basisinkomen en de Basisinkomen Partij. Op deze voorbespreking hebben we het alvast gehad over onze eigen argumenten voor en tegen, en over welke onderwerpen we eigenlijk precies willen bespreken op die discussieavond. Heel toepasselijk was deze voorbespreking op de dag van de arbeid, maar dat is tegelijk ook de dag van het basisinkomen dat dit jaar ook een europees tintje had.

Het was een interessant, en zoals dat gaat bij piraten, chaotisch gesprek, maar er zijn een paar leuke dingen naar voren gekomen. Wat ik vooral interessant vond was de opmerking: “waarom is het huidige systeem eigenlijk zoals het is”. Het gesprek ging toen naar een stuk geschiedenis van de verzorgingsstaat: basis idee één is dat “betaalde arbeid” ervoor zorgt dat je brood op de plank hebt en een dak boven je hoofd. Als dat om een of andere reden niet kan of niet genoeg oplevert om van rond te komen, zijn er heeeeel veel manieren om te voorkomen dat zo iemand buiten de boot valt. Bijstand, WW, ziektewet, huursubsidie, re-integratietrajecten, zorgtoeslag, Wajong, AOW, noem maar op. Eigenlijk zijn het allemaal extra regelingen omdat de vorige regeling net niet het juiste effect had, of juist compleet een verkeerd effect. Een onvoorwaardelijk basisinkomen grijpt in op de hele verzorgingsstaat omdat het die eerste basis regel verandert: “betaalde arbeid” als vertrekpunt.

Er was nog iets anders wat mij erg opviel. Een belangrijke reden waarom zoveel piraten vóór een onvoorwaardelijk basisinkomen zijn, is dat je het hele controle en bemoei apparaat rondom de verzorgingsstaat op kan doeken. Dat apparaat is een enorme inbreuk op de privacy, levert mensen veel stress op en heeft soms zelfs wat mensonterende trekjes. Ik heb inmiddels van twee mensen die actief bezig zijn met het idee basisinkomen gehoord dat ze wel hadden nagedacht over de besparing van het afschaffen van de tandenborsteltellers, extra info, maar niet echt de enorme winst op het gebied van privacy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *