Mobiel banditisme

Gepubliceerd op door

Ik was vorige week een beetje verrast. De politie voert verkeerscontroles uit tegen mobiel banditisme. Wat mij nog het meest verbaast is dat ze dus een checkpoint opzetten en als ze helemaal niets vinden met betrekking tot mobiel banditisme dan noemen ze het een succes. Volgens mij is het een fiasco! Het resultaat op mobiel banditisme was 0,0, niets, nada, noppes!

PP_GREn eigenlijk is het ook niet raar dat er geen resultaat geboekt wordt. Hoe groot is nou de kans dat je gepakt wordt in een checkpoint? Dit soort boeven vang je alleen maar door speurwerk. Oftewel recherchewerk. Maar dit land heeft last van een tekort aan rechercheurs. Belangrijke zaken blijven liggen en leerling agenten mogen, zonder de juiste opleiding, voor detective spelen.

Maar gelukkig is het een kleine stap om naar de politie te gaan als je ergens aangifte van wilt doen. Of toch niet, aangezien veel politiebureaus gaan sluiten. Vooruitgang noemen ze dat. Deze agenten kunnen nu op straat bezig. Meer blauw op straat. Fijn… nu moet ik door de straten gaan fietsen, op zoek naar een agent om mijn aangifte te doen. Gelukkig hoeft dat niet! Ik kan makkelijk online aangifte gaan doen. Zo weet ik zeker dat er niets met mijn aangifte wordt gedaan.

Fantastisch, we hebben heel veel blauw op straat ondersteund door heel veel camera’s die van alles opnemen, maar geen mensen die de boel kunnen analyseren. En elke keer is de oplossing nog meer blauw op straat met nog meer controles en nog meer camera’s. Er heerst de illusie dat we misdaad kunnen voorkomen als we maar hard genoeg controleren en bespioneren.

Als wij misdaad willen voorkomen, dan zullen wij elke burger van kinds af aan, 24 uur per dag in de gaten moeten houden. Dan kunnen wij misdaad voorkomen, tenminste… hoe zit dat met de mensen aan de top? Wie gaat hen controleren? Als wij burgers echt alle misdaad willen voorkomen, dan zullen wij een politiestaat moeten introduceren, en zelfs dan zal er criminaliteit zijn. Er zullen altijd mensen zijn die anders denken dan de overheid. Deze mensen zullen zich verzetten. Is dit een maatschappij die wij willen nastreven?

Ik zelf hoef geen checkpoints. Ik wil geen camera’s die mij volgen, geen software die mij in de gaten houdt, geen AIVD die een profiel van mij maakt. Wat ik wil is dat als mij iets overkomt dat de politie snel ter plaatse is dat ik snel word geholpen of gemakkelijk bij een professioneel persoon mijn aangifte kan doen die mij met respect behandeld. Dat mijn aangifte (bijna) direct in behandeling wordt genomen. Dat er een team mee aan de slag gaat en dat de kans groot is dat mijn melding wordt opgelost. Wat ik wil is dat criminelen weten, dat als je in Nederland iets flikt, je bijna altijd gepakt wordt.

We moeten niet zwaarder straffen, we moeten de pakkans vergroten. Het wordt tijd dat we stoppen met de opbouw van de politie-, controle- en spionagestaat. Het wordt tijd dat we inzien dat meer camera’s, meer registratie van persoonlijke gegevens, meer privacy schendingen niet onze veiligheid vergroten, maar die van de echte criminelen. Echte criminelen zorgen er voor dat ze niet herkenbaar op camera komen, echte criminelen zorgen ervoor dat ze met vervalste persoonsgegevens rondlopen, echte criminelen hebben geen last van privacy schendende maatregelen.

Wij waarschuwen onze kinderen dat ze niet iets fout op het internet moeten zetten, omdat het er nooit meer af gaat wat later kan schaden tijdens bijvoorbeeld een sollicitatie. Maar ja, wat je destijds niet als fout beschouwde kan je jaren later nog dwarszitten. Het is dus moeilijk in te schatten wat over 10, 20 of 50 jaar fout is. Ondertussen zit de overheid informatie over jou, je familie en je kinderen te verzamelen. Informatie die nog veel gevoeliger is dan die foto van jou die je liever niet gepost had. De overheid is nu al bezig met profielschetsen om zo gerichter naar criminelen te zoeken. Dat kan dus ook betekenen dat als familie of vrienden zich potentieel gevaarlijk gedragen ze jou ook preventief een label kunnen geven… of jouw kinderen…

Alex Straver

Piratenpartij Groningen