Politiek in Groningen een beetje naïef

Gepubliceerd op door

De gemeente Groningen loopt een groot deel van 340 miljoen aan tramgelden mis en dat is volgens velen de schuld van wethouder Joost van Keulen.

Vorige week heeft wethouder Joost van Keulen het zwaar gehad in een debat met de gemeenteraad. Van Keulen zou de gemeenteraad hebben beloofd dat de gemeente Groningen het geld kon herverdelen. De andere partijen zijn nu boos dat de Provincie het geld al heeft herverdeeld en dat de gemeente Groningen maar een klein gedeelte daarvan krijgt.

120307-TramGroningenIn 2013 was het al verbazend dat de verschillende partijen in Groningen het idee hadden dat ze de oude tramgelden nog konden hergebruiken. Het was immers duidelijk voor alle partijen dat het geld afkomstig was van het afblazen van de Zuiderzeelijn. De provincie had een bak met geld gekregen om te verdelen over infrastructuurprojecten. De gemeente Groningen heeft daarvan bijna 340 miljoen gekregen.

Iedereen met gezond verstand had kunnen nagaan dat als je geld krijgt uit dat potje, omdat je een tram gaat aanleggen en dan toch van je plan afziet, dat het geld terug het potje van de beheerder in gaat: de provincie. De provincie gaat daarna het geld weer herverdelen over de overige infrastructuurprojecten.

Het is bijzonder naïef van de partijen om de wethouder op zijn blauwe ogen te vertrouwen. Het is immers de taak van de gemeenteraad om het college van B&W te controleren. Hierin hebben ze dus duidelijk verzaakt.

Alex Straver
Piratenpartij Groningen