Piratenpartij Groningen roept gemeente Groningen op tot het aanbieden van de ID Cover

Gepubliceerd op door

In de afgelopen vijf jaar is het aantal gevallen van identiteitsfraude flink gestegen. Uit het rapport blijkt dat ongeacht welke vorm van identiteitsfraude is gepleegd, de financiële schade per geval 600 euro is.

Onlangs was er ook veel nieuws met aandacht voor het feit dat veel instellingen en bedrijven kopieën maken van rijbewijzen, paspoorten en ID kaarten. Niet alleen is dit bij wet verboden, het is ook nog eens onduidelijk wat er met uw kopie gebeurt.

IDCoverVoorbeeld-300x197De wet zegt dat alleen overheidsinstellingen uw volledige ID mogen kopiëren, en dat andere bedrijven dus niet het volledige ID mogen kopiëren. Dat zou dan betekenen dat na elke keer dat een bedrijf of instelling een kopie van uw ID kaart maakt, bepaalde delen doorgestreept moeten worden. Dit is lastig en onhandig om elke keer weer te doen. Maar er is een makkelijkere manier.

Sinds september 2013 is er de ID Cover. Dit is een hoesje dat je om je ID kaart kunt schuiven. Deze ID Cover laat alleen die onderdelen van een ID kaart, paspoort of rijbewijs zien die gekopieerd mogen worden. Omdat het zeer simpel werkt, en zeer weinig kost, is het een zeer goedkoop en makkelijk middel tegen identiteitsfraude. Want soms kom je er niet onderuit dat er een kopie van je ID nodig is.

Daarom roept de Piratenpartij Groningen de gemeente Groningen op om bij elk nieuw paspoort, ID kaart of rijbewijs, de mogelijkheid te geven om een ID Cover aan te schaffen voor het bedrag van 1 euro! Wij zien ook in dat in deze magere tijden gratis verstrekken geen optie is. Voor 1 euro kunt u dus beschermen tegen een mogelijke schadepost van 600 euro!

De Piratenpartij heeft de gemeente Groningen vragen gesteld of zij de ID Cover gaat invoeren. De reactie van de gemeente is dat het aanbieden van de ID cover te duur is, en te veel werk met zich mee brengt. De Piratenpartij is van mening dat de kosten voor de gemeente nihil zijn en het ‘extra’ werk niet opweegt tegen de impact van identiteitsfraude.

De kosten voor het maken van de ID Cover voor de gemeente is gemiddeld 80 cent per ID Cover. In de gemeente worden er gemiddeld elk jaar 55.000 nieuwe ID kaarten en rijbewijzen aangevraagd. Niet iedereen zal een ID Cover willen hebben, dus we starten met 10.000 stuks. Aangezien de ID Covers net zo groot zijn als een bankpas, kunnen ze makkelijk naast de ID kaarten worden opgeslagen. Bij het uitreiken van het nieuwe ID kaart, paspoort of rijbewijs, kan er gevraagd worden of er interesse is in de ID Cover. Deze handeling kost nog geen minuut. Met de nieuwe regelgeving zijn alle nieuwe ID kaarten nu 10 jaar geldig, en kun je dus 10 jaar vooruit met de ID Cover.

Er zijn al verschillende gemeenten, oa Haaksbergen en Etten-Leur, die de ID Cover aanbieden. Die geven de mogelijkheid om een ID Cover te kopen, dan wel gratis te krijgen bij een nieuw ID kaart. De Piratenpartij heeft naar hun ervaringen gevraagd. En in alle gevallen geven de gemeenten aan dat de burgers het zeer waarderen, en dat 1 euro geen belemmering is. Voor dit kleine bedrag kun je een hele hoop leed besparen, en maak je de burger EN ondernemer wijzer over de regelgeving omtrent kopiëren van ID kaarten, paspoort en rijbewijzen.

Stem daarom op de Piratenpartij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Wij zullen ons hard maken voor het invoeren van de ID Cover in de gemeente Groningen.

Joshua Rubingh
Piratenpartij Groningen
/
https://www.facebook.com/PiratenpartijGroningen
https://twitter.com/PiratenGrn

Gepubliceerd in Stad.